Komar Balı

Komar Balı Nedir?

Komar Balı

Komar çiçeği, açelya olarak da bilinmekle beraber dünyanın pek çok yerinde yetişebilmektedir. Türkiye’de Karadeniz kıyılarında yetişen komar çiçeğinin birçok rengi bulunmaktadır.

Bu çiçeğin 1000’den fazla çeşidi mevcuttur. Dünyada en fazla kuzey yarım kürede görülmektedir.

Komar Balı, arıların, genellikle Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan komar çiçeklerinden topladıkları nektarlarla ürettikleri monoflora bal çeşididir.

Komar Balı

Kafkas arıları, Doğu Karadeniz’de yetişen Komar çiçeklerinin açtığı andan itibaren yaz başında bal üretimini gerçekleştirirler. Komar çiçekleri ise 3 farklı haliyle bölgede yer almaktadır.

Öncelikli olarak sahil bölgesinde yetişen mor renkte olan orman gülü olarak da adlandırılan komar çiçeği çeşidinden bahsedebiliriz. Ardından yüksek bölgelerde yetişen yayla gülü olarak da adlandırılan beyaz komar ve yine Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen, çifin olarak da bilinen sarı komar komar çiçeğinin çeşitleri olarak adlandırılabilir.

Arılar, çeşit komar çiçeklerinden toplamış oldukları salgıları peteklerde birbirlerine karıştırarak komar balının meydana gelmesini sağlarlar. Komar çiçekleri yerlerde yetişmez, ağaççıklar olarak da tanımlanırlar. Yetiştikleri arazi ve rakıma göre de mor, beyaz ve sarı renkli çiçeklerde olabilirler. Tüm bu komar çiçekleri çevresine konumlanacak peteklere komar balı üretimi gerçekleştirilir. Peteklerin bakımı ve konumlandığı alan Komar balının üretim kalitesini belirleyen noktalardan bir tanesidir. Peteklerin, arıların sağlıklı olmaları, komar balının da o derece kaliteli olacağı anlamına gelmektedir.

Komar balı ülkemizin her yöresinde elde edilebilen bir bal türü değildir. Komar Balını diğer ballardan ayıran en önemli özelliği de budur. Komar balı yalnızca Komar çiçeklerinden elde edilen sıvılarla meydana getirilir. Hatta mikroskobik ortamlarda komar balını diğer ballardan ayırmak da son derece basit ve mümkündür. Rhododenron poleni yalnızca bu bal içerisinde bulunur. Bu polen görüldüğü anda incelenen balın Komar Balı olduğunu hızlıca saptanabilir.

YAYLA BALPINARI

Nasıl Tüketilmeli?

Komar Balının gün içerisinde fazla tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Alerji Yapar Mı ?

Arı ürünleri, hassas bireylerde alerjiye neden olabilir. Bilinen alerjisi olan ya da yüksek alerji riski taşıyanların tüketmemesi önerilmektedir. Arı ürünleri kullanımında miktar önemli olduğu için, özellikle 3 yaş altı çocuklarda, doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

FAYDALARI

  • Komar çiçeği balı, tam bir şifa deposudur ve diğer ballara göre çok daha pahalıdır. Kanserden, ülsere kadar pek çok sağlık sorununun tedavi edilmesinde sıkça kullanılır.
  • Komar balı, mideye, ülsere ve bağırsak sistemlerine çok iyi gelir. Aynı zamanda ciğerlerle ilgili sorunlarda oldukça etkilidir.
  • Akciğerlerin temizlenmesi bakımından çok etkilidir.
  • Vücut ağrılarını hafifleten doğal bir antibiyotik görevi görür.
  • Tansiyon hastalarının özellikle bu balı tüketmesi önerilir.
  • Midesinde ve bağırsaklarda oluşan yanma gibi şikayetlerde de sıkça kullanılır.
  • Komar Balı, çok etkili bir bal olduğu için aşırı miktarda tüketilmemesi gerekir. Aksi takdirde zehirlenmelere neden olabileceği için faydasından çok zararı dokunabilir.
YAYLA BALPINARI

yaylabalpinari.com.tr

koknarbali.com

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir